ORKESTKLAS

orkestklas februari 2018

groep 12 – start januari 2018 | v.l.n.r. Alicha Virgina (klarinet), Fleur Pastoor (saxofoon alt), Naomi Jacobs (trompet) en Sjuul Derix (trompet)

OPSTAPJE
De orkestklas is een initiatief van de opleidingscommissie. In de orkestklas spelen kinderen die ongeveer een halfjaar een harmonie-instrument hebben in groepsverband om zo de stap naar het jeugdorkest te verkleinen. Na een jaar maken ze dan de overstap naar dit jeugdorkest. Juist om de stap naar het spelen in het jeugdorkest een stuk gemakkelijker te maken, is in september 2010 de orkestklas van start gegaan.

REPETITIES
De orkestklas repeteert op donderdag in De Beuk onder leiding van Jan Vossen. Voor de juiste tijden zie het activiteitenoverzicht op de downloadpagina. Kinderen die een halfjaar les hebben gehad in het bespelen van een harmonie-instrument zijn ver genoeg gevorderd om te leren hoe je een goede orkestmuzikant wordt. Samen muziek maken op instrumenten gaat niet vanzelf. Je moet partijen kunnen lezen en begrijpen wat een dirigent bedoelt met zijn bewegingen.

MUZIEKMETHODE
Een jaar lang krijgen de jonge muzikanten een uur per week les in het omgaan met elkaar, met de dirigent en met alle elementen waaruit muziek bestaat. Dat gebeurt heel systematisch volgens een door Jan Vossen ontwikkelde methode. Deze methode heeft hij met veel succes 30 jaar lang toegepast in het onderwijs. De methode Try This Way is speciaal voor beginnende orkestmuzikanten geschreven. Try This Way gaat uit van de melodie als belangrijkste element in de muziek. De melodieën uit de methode zijn zó gerangschikt, dat ze spelenderwijs gebruikt worden om de muzikanten op een zeer speciale manier ritme te leren lezen. Dat laatste gaat pas goed als ook de begrippen maat(slaan) en tempo goed begrepen worden. Met andere woorden: de leerlingen krijgen door deze methode verstand van muziek.